četvrtak, 4. siječnja 2018.

Merdžimek čorba



Sastojci:
1 luk
1 čaša crvene leće
1 kašika paradajz pirea
1 kašika brašna
1 mrkva
1 manji krompir
so
biber
paprika
chilli po želji

Priprema: 
Isjeckati sitno crveni luk, a zatim ga popržite u šerpi. Dodati kašiku brašna i miješati kratko na laganoj vatri i onda dodati paradajz pire. Zatim dodati sitno isjeckanu mrkvu i krompir. Promiješajte par puta, a zatim stavite dobro opranu i procijeđenu leću. Promiješati i dodati oko 1,5 litara vode. Pustiti da se kuha nekih 20 minuta dok povrće i leća ne omekšaju. Leća će se rastvoriti i početi raspadati, ali ne brinite, tako i treba da bude. Nakon toga štapnim mikserom sve izmiksati. Vratiti na vatru i dodati so, biber, malo crvene paprike i chilli po želji. Ukoliko imate kim, dodajte i njega, jer daje posebnu aromu ovoj čorbi. Izmješajte i probajte. Ukoliko je dovoljno začinjeno i gusto, čorba je gotova. Ukoliko je pregusta, dodajte još malo vode i ostavite da samo proključa. Sevirajte uz četvrtinu limuna koju ćete iscijediti neposredno prije nego što ćete je jesti. Također možete servirati i uz vrhnje. Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar

Tost sa sirom

Između dva tosta staviti sir, umutiti jaje, a zatim sve zajedno umočiti u smjesu jaja i pržiti par minuta s obje strane dok ne dobije z...