1/2 kg oštrog brašna (500 gr)
150 ml tople vode (mlaka ,a ne vrela voda)
150 ml mlijeka
1 kašikica meda
1 kašikica kvasca
1 kašikica soli
2 kašike maslinovog ulja
500 gr pilećeg filea
150 gr gaude sira
300 gr šampinjona
200 ml vrhnja za kuhanje
1 jaje za premazivanje + kašika mlijeka
Priprema tijesta:
U toplu vodu i mlijeko (zajedno 300 ml tečnosti) staviti 1 kašikicu meda i 1 kašikicu kvasca, promiješati i ostaviti par minuta dok se kvasac ne aktivira. U 500 gr brašna staviti 1 kašikicu soli, dodati aktivirani kvasac i 2 kašike maslinovog ulja. Od ove smjese zamijesiti glatko tijesto, ukoliko je potrebno dodajte malo brašna kako se tijesto ne bi ljepilo za zdjelu. Prekrite tijesto i ostavite na toplom da nadođe (oko 1,5-2 sata). Nakon što se tijesto podiglo, podijelite ga na 4 kuglice i svaku zasebno istanjite u krug kao tijesto za pizzu.
Pileći file isjeći na kockice i kratko dinstajte na maslinovom ulju, začinite po želji ( ja sam koristila so, biber i origano). Stavite 1-2 kašike vrhnja za kuhanje i ostavite da se smjesa ohladi. Nakon što se ohladila u piletinu stavite 2 kašike pavlake i izmiješajte. Na polovinu tijesta stavite smjesu od piletine i pospite sa sirom. Krajeve tijesta premažite smjesom od jajeta, preklopite tijesto i dobro utisnite krajeve kako fil ne bi izlazio tokom pečenja. Zatim sve maslenice premažite smjesom od jajeta i mlijeka. Pecite na 200 stepeni sve dok ne dobije zlatnožutu boju (oko 25 minuta).
Ispržite šampinjone i dodajte vrhnje za kuhanje (možete napraviti sa mlijekom i brašnom ukoliko želite). Dodajte malo soli i bibera.
Nakon što su se maslenice ispekle, servirajte u tanjir i pospite bogato smjesom od šampinjona. Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar