srijeda, 21. veljače 2018.

Čokoladna baklava


Sastojci:
1/2 kora za baklavu
250 gr maslaca
200 gr čokolade za kuhanje
300 gr mljevenih oraha 
100 gr mljevenog keksa

Agda:
250 gr šećera
250 ml vode

Priprema: 
Staviti 3-4 kašike maslaca na srednje jakoj vatri, a zatim dodati čokoladu i istopiti. Skloniti s vatre i dodati orahe i keks, dobro izmiješati. Smjesa treba da bude kompaktna, ne previše suha. Uzimati po jednu koru i stavljati pomalo fila na početak jufke i zarolati. Ovo su male baklavice, stoga nije potrebno stavljati puno fila. Redati u pleh i izrezati na male pravougaonike. Ostatak maslaca istopiti i preliti preko izrezane baklave. Staviti da se peče na 170 stepeni, 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Staviti šećer i vodu da se kuha kako bi dobili agdu. Nakon što agda prokuha, kuhati još 15 minuta kako bi sirup bio gušći. Ohladiti agdu i preliti je preko tople baklave. Nakon što baklava upije agdu, baklava je spremna za konzumiranje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Tost sa sirom

Između dva tosta staviti sir, umutiti jaje, a zatim sve zajedno umočiti u smjesu jaja i pržiti par minuta s obje strane dok ne dobije z...