petak, 15. prosinca 2017.

Chocolate banana bread / Čoko banana hljeb


Sastojci: 

50 gr sjeckanih prženih lješnjaka
230 gr brašna
30 gr kakao praha
200 gr šećera
1 kašikica praška za pecivo
1/4 kašikice sode bikarbone
1/4 kašikice soli
80 gr čokolade za kuhanje (bijele ili tamne po želji)
2 jaja
100 gr maslaca
3 banane

Priprema: 

Zagrijati rernu na 180 stepeni, staviti lješnjake na papir za pečenje i peći ih oko 8-9 minuta. Nakon toga im oljuštite ljusku i  krupnije isitnite. Istopiti maslac i ostaviti ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Izgnječiti banane viljuškom. Zatim uzeti dvije zasebne zdjele u koje ćemo pomiješati suhe i mokre sastojke. U jednu zdjelu staviti prosijano brašno i kakao, šećer, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugu zdjelu pomiješati jaja, istopljeni maslac i banane, izmiksati pjenačom. Zatim staviti mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima, i isjeckanu čokoladu za kuhanje i spatulom dobro pomiješati kako ne bi ostalo brašna na dnu zdjele. U kalup staviti papir za pečenje pa staviti smjesu i izravnati. Peći u zagrijanoj rerni na 180 C 55-60 minuta. Ohladiti i izvaditi iz kalupa. Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar

Tost sa sirom

Između dva tosta staviti sir, umutiti jaje, a zatim sve zajedno umočiti u smjesu jaja i pržiti par minuta s obje strane dok ne dobije z...